Bokmärkesängeln blev Ängelhen

Bokmärkesängeln blev Ängelhen

Föreställningen om änglar har funnits länge och är gemensam för kristendom, judendom, islam och andra religioner. En ängel är ett sorts andeväsen med uppgift att vara budbärare mellan Gud och människan och ordet ängel härstammar från latinets angelus som betyder budbärare. Vingprydda änglar började förekomma i bildkonsten på 300-talet nere i Europa – troligen för att förklara deras förmåga att färdas mellan himmel och jord. Änglar framställs ofta som människor med obestämt kön. Därför kallar vi vår ängel för Ängelhen.

 

 

 

 

 

 

 

Första skisserna på Ängelhen gjordes våren 2014 då jag ville testa och se vad som gick att göra med den klassiska bokmärksängelen. Sedan gjorde jag en brons av den i storlek 20x30 cm. Den gjordes på det anrika Herman Bergmans konstgjuteri i Sandborg. Där jag har gått kurser i bronsgjutning, Cire Perdue vid två tillfällen. 2015 ställdes Ängelhen ut på Karby Gårds konstgalleri i Täby.

Ängelhen fortsatte sedan sin resa till ett torg i Kviberg utanför Göteborg. Där hänger den i en portal. Här är den gjord i utskuren i plåt, lackad isblått.
 
Ängelhen har sedan kommit att bli signumet för Angeldog. En produktserie med hundsaker som vi jobbar med i Studion. Där kommer den att finnas på hundfiltar präglade på hundkoppel, berlocker mm. Kanske du ser att det utskurna ansiktet i ängelhen är ett hundansikte. Slump eller tur det vet bara gudarna 🤩

Till vår Julmarknad på söndag 13/12 har vi tagit fram en serie smycken och dekorationer som vi skapat från Ängelhen. Änglarna är laserskurna hos Cia på Sala Laser och det var hon som såg hundansiktet först! Änglarna kommer finnas i trä, läder, plexi och spegelplexi. Cia har ett väldigt inspirerande instagram konto som vi tycker ni skall följa. SALA LASER

På vår digitala julmarknad 2020 var kollektionen Ängelhen representerad med några produkter som passades till jul. På så sätt kunde vi erbjuda närproducerade julklappar med konstnärlig kvalitét. Men även testa hur idéerna funkar i ett litet och tillgängligt format. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.