Posters Snöexpedition Studio5land

Prata prints och att äga sin stil!

Fredagen den 5e februari, kommer vi prata om prints, posters och Fine Art, vad är skillnaden? Vi kommer sända live från FB från kl 15.00-15.45  Live Facebook Vi berättar även om vår konstnärliga- och tillverkningsprocess av kollektionen Snöexpedition 

 https://www.studio5land.se/collections/snoexpedition 

Vi ställde frågan angående skillnaden mellan ett print/poster och Fine Art print till vår leverantör Frontline. Det enklaste svaret är för en produktion av prints är kvantitet för prints/posters och kvalitét för Fine Art prints. Enklare papper och färg används till prints/posters och vid ett Fine Art prints så ställs det högre krav på att papperet har god kvalitét och färgen är beständig, rätt färgåtergivning och arkivbeständigt. Men med takt med att skrivarna blir bättre så kommer skillnaderna mellan de olika trycken på sikt minska.

Fine Art print kallas även Giclée. Giclée används oftast i konstvärlden för konstreproduktioner gjorda med bläckstråleskrivare, vilket i praktiken alltså är detsamma som Fine Art print. Skrivarens egenskaper och färgpigment tillsammans med papperskvalitet avgör om trycket kan anses vara godkänt för signering enligt Giclée fine art principen.

ISO 9706 definierar papper med egenskaper som gör det permanent och är standarden för att få kallas Fine Art.

  • Pappret ska ha pH-värde mellan 7.5 och 10.0.
  • Pappret ska ha en alkalireserv på minst motsvarande 0.4 mol syra per kg papper
  • Pappret ska ha rivmotstånd på minst 350 mN
  • Pappret ska ha ett Kappa-tal mindre än 5, vilket innebär att pappret endast får innehålla små mängder av lättoxiderade material som t ex lignin

En ISO standard finns även för tryckfärgen men den går vi inte in på här.

Det är därför priset på ett Fine Art print betydligt högre i förhållande till ett vanligt print. Frontline som levererar våra print vill hålla en hög kvalitet och trycket i våra prints har en fin färgåtergivning och pappret är ett prisvärt kvalitativt papper. Pappret de använder heter Optima Production Satin 190g och är ett PE-coatat fotopapper för daglig hög och snabb produktion av fotoutskrifter, affischer mm.

Andra trycktekniker som vi kommer titta på i kommande blogginlägg är traditionella grafiska tekniker som litografi, serigrafi, koppargrafik. 

På fredag när vi kör live kommer vi prata mer om att äga sin stil. Äger du din stil? Eller kör du på säker stil?

Finns inga rätt eller fel, bara det som gör dig bekväm i din stil.

För oss handlar det mycket om att äga sin stil för det skapar ett större utrymme för kreativitet. Men det passar inte alla, dock vill vi puffa för, att tro mer på dig själv, börja med din känsla, idé eller bara det du tycker om och se om den "säkra stilen" kan addera något till din stil? Problem med säker stil och trendlistor m.m. som vi ser det, är att de kan vara lite hämmande och skapa osäkerhet kring den inneboende kreativitet som finns där, så vi tipsar om att prova att vända på processen. Börja hos dig själv!

 Inspiration till din tavelvägg. Våga vara din egen stil.

Länkar från samtalet:

MARGARET HOWELL - UK Official Site

Märket till den manchesterjacka som Jack Nicholson har i filmen The Shining som Helena fått i julklapp av en vän som hittat en likadan fast blå på Tradera. Vi är mycket glada över denna vintage raritet.

 Om oss/Kontakt - Svensk Kyrkotextil

Och vi visar upp sashiko sömnad som Ane Löser från Svensk Kyrkotextil har gjort på en skjortklänning. Helena ropade in denna sömnad på Tradera i förmån till Musikhjälpen 2020. För tips om hur du kan ta hand om dina textiler gå in och följ textilklok på instagram @textilklok 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.