John Bauer, bland tomtar och troll

John Bauer, bland tomtar och troll

Vår första gästbloggare är Ewa Nienartowicz, historiker och arkivarie med total fokusering på olika konstupplevelser. Läs gärna mer om Ewa på hennes egen blogg Konstpegel.

Det vi fastnar för är Ewa´s sätt att presentera och skriva om konst " Art is Life" och hennes instagram konto är väl värt att följa. En mycket bra start på dagen en gråmulen vinterdag.

Den blogg som Ewa valt att dela i vår gästboll är John Bauer, bland tomtar och troll, som vi tycker är perfekt nu i juletid och i samband med vår J U L M A R K N A D.

John Bauer, bland tomtar och troll av Ewa Nienartowicz / Konspegel.

Skandinavien har sina egna, vackra jultraditioner. Ordet ”jul” förekommer från förnengelskan yule, som är förmodligen det gemensamma arvet från vikingarnas huserande tider.

Historia, myt och traditioner präglar juletiden och samlar oss alla vid bordet, men vi ska inte glömma bort det gamla tiderna.

Den svenska folklore bygger på tron ​​på att det finns varelser som bor i hörnet av det inhemska landskapet. De täta skogarna i Småland gömmer sig busiga alver, fula troll, onda häxor och frestande nymfer.

J<em>ohn Bauer ”Julbocken” (1912) Akvarell, guldfärg, täckvitt och blyerts på papper 34,5 x 29 cm</em><span> </span><em>Bukowskis.</em>

John Bauer ”Julbocken” (1912) Akvarell, guldfärg, täckvitt och blyerts på papper 34,5 x 29 cm Bukowskis.

Berättelser som stimulerar fantasin hos både barn och vuxna skrevs på nytt i början av 1900-talet, och deras enorma popularitet påverkades främst av vackra illustrationer som kompletterade bokutgåvorna.

Jenny Nyström (1854-1946) ”God Jul”
Jenny Nyström (1854-1946) ”God Jul”

En av de mest kända konstnärer var John Bauer och Konstpegeln vill göra en resa i tiden, till barndomens djupaste minne! Finns det något bättre tillfälle än jul?

 Kulturen och naturen.

John Bauer föddes 1882 i Jönköping och växte upp i den småländska område. Mor var svensk, far var från Tyskland. Han tjänade mycket snabbt på affärer, först i Göteborg och sedan i Jönköping. Så John och syskon uppfostrades under goda förhållanden, och när den framtida konstnären fattade beslutet att ägna sitt liv åt konst, försökte inte hans föräldrar avbryta hans planer.

Som 16-åring flyttade John till Stockholm för att studera konst vid Tekniska skolan (numera Konstfack). Efter två års utbildning blev han antaget som elev vid den Kungliga Akademien för de fria konsterna, och började sina studier under höstterminen 1900. 

John Bauer, fot.digitalmuseum.org

John tillbringade sin fritid att utforska samlingar från huvudstadens museer och bibliotek, där han skissade olika historiska teman, såsom medeltida dräkter som presenterades på Nordiska Museet.

Som elev var han inte särskilt flitig och arbetsam, men alla professorer berömde honom för noggrann och omtänksam tillämpning av linjen.

Det innebär att Johns Bauer framtid ligger i illustrationer!

Under sin sommarlov i Jönköping åkte Bauer hela dagen ut i naturen och arbetade intensivt med teckningar av blommor och örter. Redan i arbete från 1901 kan man se olika växtmotiv; de akvarellfärgade studierna av blommor, som ”Maskrosorna” (1901, Jönköpings läns museum), är långt ifrån botaniska skisser. Naturen var en mycket viktig del av Bauers arbete.

En resa till Lappland (1904)

I början av 1900-talet sökte man efter delar av den svenska nationella identiteten, viktiga historiska händelser såväl som folktraditioner. En viktig plats i denna process var det nyligen ”upptäckta” Lappland, den nordligaste delen av landet bebodd av samerna, ett folk exotiskt för svenskarna från söder. Genom att använda sitt eget språk, med olika seder och övertygelser, blev samerna föremål för intresse för etnologer, antropologer och artister.

John Bauer påbörjade en månadslång resa till Lappland sommaren 1904 och dokumenterade tillsammans med flera andra konstnärer och fotografer samernas vardag. Han skisserade naturen, okänd för honom tidigare, inklusive framför allt de hårda, nästan trädlösa landskapen och samernas exotiska beteende och dräkt. När han återvände gjorde han en serie akvareller, varav 11 dök upp i en kollektivbok som sammanfattade expedition ”Lappland : Det Stora Svenska Framtidslandet – En skildring i ord och bild af dess natur och folk” (1904). Detaljer återkommer ofta i Bauers sagoillustrationer.

Bland tomtar och troll

Den samiska upplevelsen har gett många nya inspirationer. Samiska pälsdräkt, renskinnen blev ett oskiljaktigt inslag i trollets plagg, vars föreställningar gav Bauer den största berömmelsen. Illustrationerna för ”Bland tomtar och troll” var ett tillägg till berättelser av svenska författare, inkl. Helena Nyblom, Cyrus Granér och Elsa Beskow.

Sagosamling grundades av tidningsmannen Erik Åkerlund ( 1877-1940) och utgivits årligen vid juletid sedan 1907. John Bauer illustrerade ”Bland tomtar och troll” mellan 1907–1910 och 1912–1915. Bilder till boken blev en stor genombrott och det påbörjades en bra period i John Bauers liv. I december 1906 gifte han sig med Esther Ellqvist, en kompis från studier. I många målningar avbildar han sin hustru: ”Sagoprinsessan” har mycket av pre-rafaeliter andan!


Vi rekommenderar er att läsa hela blogginlägget om John Bauer och även få se mer av hans fantastiska illustrationer som Ewa plockat ut i sitt blogginlägg.


Stort Tack Ewa och Konspegel för att du ville vara med i vår Gästblogg❣️


Som avslutning på har vi valt några illustrationer som vi förknippar med våra barndoms jular och sagostunder. Vi kommer att på vår Digitala Julmarknad den 13 december ha med oss boken Tomtar och Troll illustrerad av John Bauer som vår mamma läste högt ur för oss.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.