Vår kamera Olympus PEN E P1 - retrodesign från 1959

Vår kamera Olympus PEN E P1 - retrodesign från 1959

All fotokonst som finns med i den digitala utställningen MÖNSTERLANDSKAP är fotograferade av Helena med kameran Olympus Pen E P1. En kampera som har retrodesign baserat från Olympus Pen serien av kompakt kameror från 1959.

En kameras historia

När denna kamera kom ut på marknaden 2009 så mottogs den väl av fotoentusiasterna men blev ingen riktig succé hos den stora massa då den var något tung och lite för komplicerad. Något år senare kom man ut med EPL1 som var billigare och mer lättanvänd.

PEN E P1 var en av de första digitala systemkamerorna som kom ut på marknaden med Micro Four Third system. Ett standard system som Olympus släppte tillsammans med Panasonic 2008. Och mycket lik Olympus Pen F. Systemet medförde en relativt kompakt systemkamera som kunde ha de flesta sorters objektiv.

Om PEN-serien har fått sitt namn från den legendariske amerikanska fotografen Irving Penn är oklart men det som är klart är att han använde sig av en Olympus PEN F när han fotograferade. Han var framförallt känd för sina modefotografier, porträtt och stilleben. Han fotograferade för de stora modetidningarna och varumärken som Vouge, Clinique m.fl. Vill man läsa mer om hans liv som fotograf kan man gå in på The Irving Penn Foundation. Men det vi verkligen rekommenderar är att gå in på Instagramkonto @the.irving.penn.foundation

Ivring Penn på Instagram

Kameran är för fotografen vad penseln är för en målare?

Som penseln, pennan eller skrapan är förlängning av handen och seendet hos en målare eller tecknare så är kameran något av seendets och handens förlängning för en fotograf. Verktygen, materialen och seendet är något som blir väldigt personligt i den konstnärliga processen för varje skapande person. Och om man känner att man blir lite för hemmastadd och trygg med sitt verktyg eller material och känner att man inte kommer vidare i sitt skapande, kan ett tips vara att byta verktyg eller material och då kanske man helt plötsligt ser något annat. För seendet kan vi ju inte byta ut, säger Helena.

Anmäl er gärna till vårt digitala vernissage som sänds live via Facebook, den 31 mars då pratar vi mer om vår kamera och visar även posters från serien MÖNSTERLANDSKAP. Alla bilder är tagna med kameran på bilden och de i sin tur blir vackra mönsterlandskap.

Gå till länken för intresseanmälan.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.